Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



asdemistaş sigorta

Fotoğraf Açıklaması   BÖYLE BİR FOTOĞRAF HER KURUMA NASİP OLMAZ
Ulu önderi Anadolu Sigorta'nın önünde gösteren bu eski fotoğraf, bugün milyonlarca TL'lik portföye ve milyonlarca müşteriye sahip şirketimizin en değerli varlığı.
Bu fotoğraf bize kuruluş hikayemizi anlatıyor. Her zor anında Türk Halkının yanında olabilmek için, hep daha fazla çalışmak için bize güç veriyor.
1 Nisan 1925'te Atatürk'ün talimatıyla kurulan Anadolu Sigorta, bugün 85 yaşında, 85 yıldır olduğu gibi, daima bu fotoğrafın bize gösterdiği yolda.

A) İŞLETENİN TRAFİK (ZORUNLU MALİ SORUMLULUK ) SİGORTASI


Motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümü, yaralanması ve maddi zararlara sebebiyet verilmesi halinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu' na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu teminat altına alan zorunlu bir sigortadır.
Trafik poliçesinin primleri ve limitleri ile uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenip resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Bunlar tüm sigorta şirketlerinin uygulamak zorunda olduğu esaslardır. Trafik sigortası motorlu aracın işleteni adına düzenlenir.

B) MOTORLU ARAÇLARLA İLGİLİ MESLEKİ FAALİYETTE BULUNANLAR MALİ SORUMLULUK SİGORTASI


Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüsler; gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması veya benzeri bir amaçla kendilerine bırakılan araçların neden olacağı zararlardan dolayı Karayolları Trafik Kanunu' na göre aracın asıl işleteni gibi sorumludurlar.
Mesleki Sorumluluk Sigortası, yukarıda belirtilen alanlarda faaliyet gösteren meslek sahipleri tarafından yaptırılan ve meslek sahiplerinin hukuki sorumluluğu teminat altına alan zorunlu bir sigortadır.

14.7.2007 tarihli Resmi Gazete'yi görüntülemek için linki tıklayınız...

Birleşik Kasko Sigortası

Tek bir poliçe ile aracınız için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm sigorta teminatlarına bir arada, üstelik benzersiz avantajlarla sahip olabilirsiniz.

Eskisi Yerine Yenisi

Son model aracınızın, kaskonuzun ilk bir yıllık sigorta süresi içerisinde çalınması ya da tam ziya olması halinde Anadolu Kasko aracınızın aynısını satın alır.

Anadolu Hizmet

Günde 24 saat, haftanın 7 günü boyunca nerede olursanız olun, her hangi bir kaza veya arıza durumunda bir telefon ile aşağıda belirtilen tüm hizmetlerden yararlanabilirsiniz:

  • Yolda kalan aracınızın tamirciye götürülmesi,
  • İkamet yerine nakli,
  • Emanet ve muhafazası,
  • Konaklama, seyahate devam etme veya ikamet yerine dönme,
  • Profesyonel sürücü teminine kadar her konuda ücretsiz hizmet,
  • Dünyanın neresinde olursa olsun hastalık ve yaralanma durumlarında sağlık merkezine nakil yapılması,
  • Birlikte seyahat edenlerin nakli,
  • Bir aile üyesinin seyahati veya konaklaması,
  • Yakın bir aile ferdinin ölümü nedeniyle seyahatin yarıda kesilerek geri dönülmesi,
  • Yurt dışında yaralanma veya hastalık durumlarında sağlık yardımının sağlanması,
  • Yurt dışında yaralanma halinde kalışın uzaması,
  • Cenazenin ve seyahat edenlerin nakli,
  • İlaç gönderilmesi için düzenleme yapılması,
  • İkamet yerindeki hasar nedeniyle geri dönüşün sağlanması,
  • Acil mesajların gönderilmesi,
  • Bagaj ve şahsi eşyaların (uçakla seyahatlerde) sigortalıya ulaştırılması,
  • Yurt dışında sigortalıların araçlarıyla karıştıkları trafik kazalarında hukuksal savunma harcamalarının ödenmesi,
  • Ceza davalarında ve kefalet konularında yanınızda,
  • Yolda onarım amacıyla yardım aracı gönderilmesi,
  • Yolda onarım,
  • Kısa mesafeli yolcu taşıma ve transfer hizmetleri.
  • Araç trafik muayene işlemlerinin organize edilmesi.

Tüm bu avantajlardan araç sahibinin eşi ile birlikte 18 yaşından küçük çocukları da yararlanabilmektedir.

7 Gün 24 saat "Anadolu Hizmet ve Hasar İşlemleri Hattı" 444 0 350

"444 0 350" nolu "Anadolu Hizmet ve Hasar İşlemleri Hattı"nı Türkiye'nin her yerinden sabit ve mobil telefonlardan alan kodu çevirmeden 7 gün 24 saat boyunca arayabilirsiniz. Anadolu Hizmet ve Hasar İşlemleri Merkezimiz, Anadolu Hizmet Kasko işlemleriniz, hasar ihbarı alma, hasar dosya durumu hakkında bilgi verme işlemleriniz için hizmetinizdedir.

Yurt Çapında Yaygın "Anlaşmalı Servis İstasyonları"

Bir kaza anında aracınız, Anlaşmalı Servis İstasyonlarından uygun göreceğiniz birine tarafınızca veya Anadolu Hizmet tarafından ulaştırıldıktan sonra, sadece gerekli evrakların servise teslim edilmesi ile hiç bir ücret ödenmeksizin tamir olmuş aracınız teslim alabilirsiniz

ANADOLU MİNİ ONARIM HİZMETİ

Anadolu Mini Onarım Hizmeti, poliçenizin geçerli olduğu süre boyunca oluşabilecek, küçük ölçekli hasarların ücret talep edilmeksizin giderilmesi hizmetidir. Anadolu Mini Onarım Hizmeti kapsamına giren hasarlar Anadolu Sigorta'nın anlaşmalı olduğu Auto King Servis İstasyonları'nda Amerikan menşeli know- how, ekipman ve malzemelerle giderilmekte, kullanılan özel tamir teknikleri sayesinde aracın orijinalliği korunmaktadır.
Anadolu Mini Onarım Hizmeti'nden hasarınızla ilgili zabıt, tutanak ya da ekspertiz bulunmaksızın faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu hizmetten yararlanmanız durumunda mevcut hasarsızlık indirimi etkilenmez.
Anadolu Mini Onarım Hizmeti ile verilecek servis hizmetleri şunlardır:

  • Boyasız Kaporta Göçük Düzeltme (5 cm çapa kadar)
  • Boya Hasarlı Kaporta Göçük Düzeltme (10 cm çapa kadar)
  • Boya Tamiri (Tampon sıyrıkları, anahtar çizikleri, kapı vurukları)
  • Döşeme Tamiri (Deri, halı, kumaş, plastik üzerindeki yanık, yırtık, çizikler)
  • Ön Cam Tamiri (Her tipte kırıklar, 10 cm'ye kadar çatlaklar)
  • Leke çıkarma (Deri, vinil, döşeme kumaşları ve halı malzemelerdeki 5cm'ye kadar lekeler)
  • Plastik Tampon Tamiri (Göçük, yırtık, kopuk ve eksik parçalar)
Değer Artışı Kesintisi Yok

Hasar gören parçanın yerine yenisi takıldığında aracınızın kazandığı değere karşılık hasar ödemesinden kesinti yapılmaz.

Teminat Limitinin Devamlılığı

Hasar sonrasında herhangi bir ek prim alınmaksızın poliçeniz otomatik olarak hasar öncesi sigorta bedeli üzerinden devam eder.

Hasarsızlık İndirimi

Hasarsız geçen her yıl için size daha fazla indirim sağlanır.
Sigorta süresi içerisinde cam kırılması hasarlarında, onarımı Şirketimiz ile anlaşmalı cam servisleri dahilinde gerçekleştirilen 1 cam hasarı hasarsızlık indiriminizi etkilemez. Diğer servislerde % muafiyet uygulanması halinde hasarsızlık indirimi yine etkilenmez. Sıfır model araçlarda anlaşmalı, yetkili herhangi bir serviste gerçekleştirilen 1 adet cam hasarı hasarsızlık indirimini etkilemez.

Hasarsızlık Koruma

%65’e varan hasarsızlık indirimi oranları küçük hasarlarda etkilenmez, büyük hasarlarda ise, sigortalılar tarafından talep edildiği takdirde, hasarsızlık indirimi korunur.

Enflasyona Karşı Tam Koruma

Sigorta süresi içerisinde enflasyon nedeniyle aracınızda değerinde meydana gelen artışlar otomatik olarak poliçenize yansıtılır ve herhangi bir hasar durumunda ödemeler gerçekleşen enflasyon oranı üzerinden yapılır.

Sürücü ve Yolcu ile Araç Dışındakilere Koruma

Size ve aracınızın içindekilere ek olarak, aracınızın başkalarına verdiği zararlar da 01.10.2008 tarihinden itibaren sınırsız olarak teminat kapsamına alınır.

Araçta Bulunan Özel ve Değerli Eşyalara Koruma

Aracınızda bulunan kişisel eşyalarınız (Mücevherat, para, cep telefonu ve taşınabilir bilgisayar vb. hariç) araçla birlikte teminat altına alınır. Mesleki eşyalarınız da kişisel eşyalar teminatı altında. Arabınıza bir zarar verilerek eşyanızın çalındıysa eşya teminatınz devrede. Üstelik ek prim almadan.

Deprem, Sel, Grev, Lokavt, Halk Hareketleri ve Terör Hasarlarına Karşı Koruma

Hukuksal Koruma

Hukuksal Koruma Sigortası Genel Şartları kapsamında olan her türlü hukuksal koruma masrafınız karşılanır.

KDV Geri Ödemesi

Tüzel kişilere ait faturalı hasar ödemelerinde KDV de ödenir.

TEMİNAT

Başkalarına verilecek zararlarda, trafik poliçesinin karşılayacağı limiti aşan kısım teminat altındadır.

Trafik Sigortası


AÇIKLAMA 1

Yalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Taraflarca Doldurulacak Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Genelge (28.12.2007 Sayı:2007/27)
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında tarafların kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşmaları halinde trafik kaza tespit tutanağı aşağıdaki esaslara göre düzenlenecektir.
  1. Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşırlarsa bu genelgenin ekinde yer alan "Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı"nı (Tutanak) yine ekte yer alan açıklamalara göre doldurur ve imzalarlar.
  2. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.
  3. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.
  4. Tutanak formları kopyalanabilir nitelikte ve en az 2 nüsha olacak şekilde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince Kara Araçları Sorumluluk ile Kara Araçları sigorta branşlarında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerinden toplanan talebe göre bastırılır. Basım maliyetleri talep edilen miktara göre talep sahibi şirketler tarafından karşılanır.
  5. Bu şekilde düzenlenen Tutanak, Trafik Zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmündedir.
  6. Tutanak ile beraber araçlar kaza yerinden kaldırılmadan mümkünse araçların fotoğrafları çekilir ve fotoğraflar tutanak ile beraber değerlendirilir.
  7. Hak sahipleri karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak doldurdukları Tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklardır.
  1. Başvurulan sigorta şirketi en geç takip eden iş günü sonuna kadar Tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) iletir.
  2. TRAMER, Tutanağı ve varsa fotoğrafları başvuru konusu trafik kazası ile ilgili Trafik Sigortası şirketleri ile Kasko Sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine en geç takip eden iş günü sonuna kadar elektronik ortamda iletir.
  3. Sigorta şirketleri Tutanak ve varsa fotoğrafların TRAMER tarafından gönderilmesini müteakip 3 iş günü içinde bu Genelge ekinde yer alan kaza krokilerini de dikkate alarak Tutanak çerçevesinde %0, %50 ve %100 oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesini yapar. Her bir şirket kendi sorumluluk değerlendirmesi sonucunu elektronik ortamda TRAMER'e iletir. Sigorta şirketlerinin, değerlendirme sonuçlarına elektronik ortamda gerçek zamanlı ulaşabilmelerini teminen gerekli alt yapı TRAMER tarafından oluşturulur.
  4. Sigorta şirketlerince yukarıdaki hükümler çerçevesinde varılan mutabakat, süresinde değerlendirmesini iletmeyen diğer şirketler için de bağlayıcıdır. İlgili şirketlerden birisi sorumluluk değerlendirmesi yukarıdaki hükümlere uygun olarak TRAMER'e göndermesine rağmen diğer şirketler süresi içinde göndermemişlerse değerlendirme gönderen şirketin belirlediği sorumluluk oranları esastır.
  5. TRAMER, iletilen değerlendirmelerde mutabakata varıldığını tespit ederse, bu çerçevede belirlenen sorumluluk oranlarını ilgili sigorta şirketlerine bildirir.
  6. TRAMER tarafından 9 uncu maddeye göre yapılan gönderimi izleyen 3 iş gününde yapılan şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşıldığının tespiti halinde, Tutanak ve varsa fotoğraflar bu Genelgenin 17 nci maddesine göre TRAMER bünyesinde oluşturulan ilgili Tutanak Değerlendirme Komisyonuna (Komisyon) TRAMER'ce sunulur. Komisyon, Tutanağı ve varsa çekilen fotoğrafları inceleyerek sorumluluk oranlarını %0, %50 ve %100 oranları çerçevesinde kesin olarak belirler. Sonuç TRAMER aracılığıyla ilgili şirketlere elektronik ortamda bildirilir.
  7. İlgili sigorta şirketi yukarıdaki maddeler kapsamında kendisine sorumluluk oranlarının iletilmesinin ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından sekiz iş günü içinde tazminatı ödeyecektir. Kara Taşıtları Kasko Sigortasına ilişkin hükümler saklıdır.
  8. TRAMER, hak sahiplerinin tutanak incelemesi başvurularının hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak altyapıyı kurar.
  1. Aşağıdaki hallerde trafik kazası tespit tutanağı trafik zabıtası tarafından düzenlenecektir.
    • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
    • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
    • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
    • Kazaya karışan araçlardan birinin veya daha fazlasının kamu kurumlarına ait olması,
    • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
    • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
    • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortasının bulunmaması,
    • Trafik kazası ölüm ve/veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa.
  2. Bu Genelge kapsamında trafik kazalarında kusur değerlendirmesi yapmak üzere Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (Birlik) Yönetim Kurulu Kararı ile TRAMER bünyesinde yeterli sayıda Komisyon kurulur. Her Komisyon biri başkan olmak üzere 3 üyeden oluşur. Komisyonların Başkan ve üyeleri, yetkili olacakları bölgeler Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Komisyon üyelerinin ücret ve sair mali hakları, TRAMER tarafından karşılanır. Komisyon çoğunlukla karar verir. Komisyon üyeleri çekimser oy kullanamaz. Oylamada eşitlik olması halinde Komisyon başkanının oy kullandığı oran karara esas alınır. Komisyon gelen işleri en çok 3 iş günü içinde sonuçlandırmak zorundadır.
  3. Tutanak, tutanağın doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve örnek tutanaklar poliçe ile beraber sigorta şirketlerince işletenlere ücretsiz olarak verilir.
  4. Birlik ve TRAMER internet sitelerinde Tutanak ve doldurulmuş örnek tutanaklar yayınlanır.
  5. Bu Genelge kapsamında ilgili kurumlarca gerekli altyapı 01.04.2008 tarihinde sistemin yürürlüğe girmesini sağlayacak şekilde hazırlanır.
  6. Bu Genelge 01.04.2008 tarihinde yürürlüğe girdi.

Sayın Sigortalımız,

Yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında yapmanız gerekenler aşağıda özetlenmiştir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında tarafların kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşmaları halinde trafik kaza tespit tutanağı aşağıdaki esaslara göre düzenlenecektir.

Bu tutanak yalnız maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra kazaya karışan diğer sürücü veya sürücülerle kazanın oluş şeklinin tutanak ile tespitinde anlaştığınız takdirde doldurulacaktır. Bu şekilde düzenlenen Tutanak, Trafik Zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmündedir.

DİKKAT!!!
Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 numaralı telefondan Trafik Polisine veya 156 numaralı telefondan jandarmaya haber veriniz.

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa,

Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.

Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın trafik sigortası poliçesini yapan sigorta şirketine veya aracınızın kasko sigortası poliçesini yapan sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.

:. 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılacaktır.
:. 3 numaralı alan varsa görgü tanıklarının ifadesine ayrılmıştır.
Alanın yeterli olmadığı durumlarda tanık ifadeleri beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir
:. 4, 5 ve 6 numaralı alanlara sürücüye, araca ve Trafik poliçesine ilişkin bilgiler yazılacaktır.
:. 7 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yeri işaretlemeyi unutmayınız
:. 8 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olanı (x) ile işaretleyiniz. Bu alanın doldurulması zorunlu olmamasına rağmen şirketin olayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.
:. 9 Numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağını mutlaka çiziniz. Taslak üzerinde cadde ve sokak ismi belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli, yol çizgileri çizilmelidir. Araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmelidir.

:. 10 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazacaklardır. Sürücü görüşleri için 10 numaralı alanın yeterli olmadığı durumlarda görüşler beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir.
:. 11 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersizdir.

İhtiyaç duymanız halinde 474 45 47 telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Asdemirtas Sigorta Hep Yanınızda

 

DASK SİGORTA BEDELİ
> Azami teminat tutarı nedir ve nasıl tespit edilmektedir?
> Azami teminat tutarını geçen binalarda sigorta bedelini değiştirmediği sürece metrekare düşük gösterilebilir mi?
> Zorunlu Deprem Sigortasında tespit edilen sigorta bedeline konutun arsa bedeli dahil midir?
> ZDS poliçesi yaptırırken piyasa rayici mi yoksa tapudaki bedel mi esas alınmalıdır?
> Evin bedeli kredi için daha yüksek gösterilebilir mi?
> Poliçe yapılırken m2 olarak tapuda yazan bedel mi esas alınmalıdır?
> Sigorta bedelinde muafiyet var mıdır?
Azami teminat tutarı nedir ve nasıl tespit edilmektedir?

Her yıl yapı maliyetlerindeki artışa paralel olarak belirlenen azami bir tutara kadar teminat vermektedir. Azami teminat tutarının tespitinde mevcut yapı stokunun büyük bir kısmını oluşturan binaların yeniden inşa bedeli (arsa değeri hariç) dikkate alınmaktadır. Sigorta yaptıranların teminat tutarları (sigorta bedeli), bu azami teminat tutarını geçmemek üzere, meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenmektedir. Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen teminat tutarını aşıyorsa sigortalı, aşan kısım için sigorta şirketlerinden isteğe bağlı olarak ek teminat alabilmektedir.


Azami teminat tutarını geçen binalarda sigorta bedelini değiştirmediği sürece metrekare düşük gösterilebilir mi?

Her iki m2 de de bedel ve prim değişmese dahi, poliçe düzenlenirken hasar durumunda problem yaşanmaması için doğru bilgi verilmesi esastır.


Zorunlu Deprem Sigortasında tespit edilen sigorta bedeline konutun arsa bedeli dahil midir?

Sigorta bedeline konutun arsa bedeli dahil değildir. Herhangi bir depremde konut tamamen yıkılsa dahi, "arsa" üzerinde sigortalının arsa payı baki kalacağından arsa değeri dikkate alınmaz. Sigorta tazminatının hesabında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın piyasa rayiçlerine göre bulunan yeni inşa bedeli esas alınır.






ZDS poliçesi yaptırırken piyasa rayici mi yoksa tapudaki bedel mi esas alınmalıdır?

Bedel, binanın brüt yüzölçümünün, Hazine Müsteşarlığı'nın belirlediği m2 fiyatları ile çarpılmasıyla bulunur.




Evin bedeli kredi için daha yüksek gösterilebilir mi?

Bedel, binanın brüt yüzölçümünün, Hazine Müsteşarlığı'nın belirlediği m2 fiyatları ile çarpılmasıyla bulunur. Ve bu bedel, Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli, herhalde tarifede belirlenen azami teminat tutarından çok olamaz. Alınan teminatın kredi bedelinden düşük olduğu durumlarda, isteğe bağlı konut sigorta poliçesi ile eksik kalan teminat tamamlanabilir.


Poliçe yapılırken m2 olarak tapuda yazan bedel mi esas alınmalıdır?

Tapuda yazan m2'nin, zaman içerisinde o dairenin inşasında değişikliğe uğrama ihtimali olduğundan ya da arsa tapularındaki m2 dairenin kullanılan brüt yüzölçümünü yansıtmadığından sigorta ettirenin beyanı esas alınmalıdır.


Sigorta bedelinde muafiyet var mıdır?

Sigorta bedelinin %2 'si her bir hasarda tenzili muafiyet olarak uygulanır.

DASK SİGORTA PRİMİ
> Primler nasıl tespit edilmektedir?
> Primler nasıl ödenmektedir?
> Aynı konut için, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi satan sigorta şirketleri ve acenteleri tarafından farklı prim talep edilebilir mi?
> Zorunlu Deprem Sigorta poliçe bedeli ve primi nasıl öğrenilebilir?
> Poliçelerin tahsilat bilgisine ne şekilde ulaşılabilir?
> Bina inşa yılına göre primlerde herhangi bir indirim yapılmakta mıdır?
> Geçmiş yıllarda yaptırılmamış Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi için geçmişe yönelik olarak ceza ödenir mi?
Azami teminat tutarı nedir ve nasıl tespit edilmektedir?

Sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirlenmektedir. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunmaktadır. Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınmaktadır.

  • Ödenmesi gereken prim tutarını 3 temel faktör belirlemektedir:
  • Binanın bulunduğu deprem risk bölgesi,
  • Binanın yapı tarzı,
  • Sigortalanacak meskenin brüt yüzölçümü.
634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki apartman ve sitelerde, yönetici tarafından yaptırılan ve en az sekiz bağımsız bölümü içeren toplu sigortalarda, yukarıdaki tarife fiyatları üzerinden % 20 oranında indirim yapılır. Ayrıca, vade bitişinden itibaren 30 gün içinde yenilenen veya vadesi bitmeden yenilenen poliçeler için %20 oranında indirim uygulanır. Sigorta bedeli hesabında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen birim metrekare maliyetleri kurumun internet sayfasında yer almaktadır.



Primler nasıl ödenmektedir?

Primler peşin olarak ödenmektedir.




Aynı konut için, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi satan sigorta şirketleri ve acenteleri tarafından farklı prim talep edilebilir mi?

Sigorta primleri, Hazine Müsteşarlığınca yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatında belirtilen esaslara göre belirlenmektedir ve aynı konut için farklı sigorta şirketlerinin farklı prim talep etmesi mümkün değildir.




Zorunlu Deprem Sigorta poliçe bedeli ve primi nasıl öğrenilebilir?

www.dask.gov.tr adresinden, ZDS poliçesi kesmeye yetkili şirketler ve bağlı acentelerden veya 0212 - 368 08 00 nolu telefondan öğrenilebilir.




Poliçelerin tahsilat bilgisine ne şekilde ulaşılabilir?

ZDS poliçelerinin ödemeleri peşin tahsil edilmekte olup, poliçelerin aslı makbuz yerine geçmektedir.




Bina inşa yılına göre primlerde herhangi bir indirim yapılmakta mıdır?

İnşa tarihi eski binalarda ya da yeni inşa edilmiş binalarda primlerde farklılık söz konusu değildir.




Geçmiş yıllarda yaptırılmamış Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi için geçmişe yönelik olarak ceza ödenir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin her yıl yaptırılması gerekli olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmez.

FAYDALI LİNKLER
Türkiye Sigortaları Bilgi Merkezi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu
Kasko Değer Listesi
 
Motorlu Taşıt Sorgulama
Motorlu Taşıt Vergi Hesaplama
Vergi Kimlik No Sorgulama
 
Sigorta Bilgi Merkezi
Sigorta Tahkim Komisyonu
Türkiye Sigorta ve Reasürans
 
Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı
Tarım Sigortaları ve Havuzu
T.C Kimlik No Sorgulama